Efter att ha växt upp i ett hus på landet som varit under renovering och tillbyggnad under hela min uppväxt (vilket nu börjar bli klart) så var köpet av ett renoveringsobjekt inte direkt skrämmande. Väl medveten om utmaningen och mina egna begränsningar (kan fortfarande inte riktigt hålla i en hammare) var det ett noga övervägt beslut. Inte för att det fanns mycket tid att överväga det faktiska beslutet så var det en förberedelse som skett inom mig i flera år. Plötsligt uppenbarade sig en möjlighet och vi var då redo att agera snabbt.
Många av mina vänner har påpekat det galna och riskfyllda i att köpa ett gammalt hus. Galet visst, men inte speciellt riskfyllt. Risk är summan av sannolikheter och konsekvenser. Sannolikheten att något går fel är i mångt och mycket överhängande men konsekvenserna är när man skärskådar dem relativt milda. Jag brukar jämföra det med andra risker som folk utsätter sig för utan att ens reflektera, bl.a. lägenhetsköp eller dyra nybyggen där kanske sannolikheten är lägre för fel (men i många fall absolut inte obetydliga) och med stora lån är konsekvenserna ofta något man ändå blundar för.
Vi har en sund belåning och goda marginaler och om allt skiter sig är vi tillbaka på rätt köl innom rimlig tid. När nästa -94 kommer står vi stadigt. Men nog om det. Att köpa ett gammalt hus är en passion och en livsstil, det är inte för alla. Man måste ha ett genuint intresse och en vilja att lära, något jag kommer reflektera yttligare över framöver. Framför allt, det handlar om vår framtida bostad för lång tid framöver inte en investering i monetära mått.
Till mer praktiska ting när det kommer till renovering så är vår filosofi att gå varsamt fram och att anlita kvalificerad arbetskraft i mångt och mycket. Att tänka ekonomiskt är inte alltid att göra allt själv, det arbete som jag kan göra på 3 – 5 timmar tar en hantverkare 1 – 2 timmar således tjänar jag oftast på att anlita någon att göra jobbet och koncentrera mig på att fatta rätt beslut och vara en nogrann beställare. Dessutom finns det okvalificerat arbete i överflöd före och efter hantverkarna varit där.
Ett misstag man ofta ser i husprojekt är att folk underskattar arbetet och överskattar sin egen förmåga och bara ser offerternas storlek. Oftast är det dock smartare att jobba över några extra timmar på sitt vanliga jobb och anlita ett proffs, på så vis får man mer tid att koncentrera sig på vad som man vill ha gjort och mer tid till familj och fritid.
Detta var en kort redogörelse om våra grundläggande principer vilka vi garanterat får orsak att återkomma till och garanterat kommer revidera under resans gång.
[…] man väll säga att tempot vi valt känns helt rätt, samtidigt som det är obekvämt långsamt. Man vill ju gärna få allt […]