- Sidan är under inga omständigheter klar och vi har mycket att lära än men för oss själva och för dig som vill läsa lite om fönsterrenovering gör vi redan nu en liten sammanställning efter att ha testat både i torpet, på bryggstugan, på dasset och på stora bruksvillan. Att börja med att läsa in sig på ämne räckte inte då vi inte fick svar på flera frågor och vi kom fram till att en kurs i ämnet kanske inte skulle vara så dumt. Vi har nu använt oss av boken gamlsa fönster som är släppt på ICAs förlag men vi använder oss inte av att ”förkitta” dvs. lägga kitt i båden innan man lägger i fönstret som de gör. När vi läste oss till hur man bäst renoverar ett fönster var det många olika åsikter som publicerats i skrift och på internet. Det som skiftade mest var huruvida man skulle använda kokt eller rå linolja till oljningen. I Stockholm vände vi oss därför till skansen som håller hantverkarkursen i fönsterrenovering och utefter våra egna erfarenheter och vad vi fick lära oss på kursen gör vi nu en enkel sammanställning.
Verktyg och material som behövs eller förenklar arbetet är:
Linoljefärg i valfri kulör, Balsamterpentin, Kokt linolja, Rå linolja och brunsåpa.
Linoljekitt, Kritapulver och hemmagjord eller köpt Kittkniv
Färgskrapa, fönsterskrapa, glassskärare, japansåg och eventuellt en Speedheater eller kittlampa. Speedheater kan man hyra på t.ex. Skansen Byggnadsvård, Gysinge, Nääs Byggnadsvård och Hustillhus i Alingsås.
Rundad pensel, Stifthammare och Kopparstift.
Målartvätt kan köpas i färghandeln, tänk på att välja en som inte är skadlig för miljön. t.ex. den här som vi köpt på http://www.veganlife.se.
Det är dessutom enklare om du har ett bra arbetsområde. Bockar till när du arbetar med bågarna och det bästa när du målar är om du kan hänga upp fönstret så att du kommer åt överallt.
Vi skruvade in öglor i bågarna och gjorde galgar av en bit trä med två öglor i och en krok till att hänga upp galgen i taket.
- Tvätta alla fönsterglas med målartvätt innan du börjar. Det är viktgt att fönsterglaset inte är smutsigt om du värmer eller t.ex. använder en hammare mot ytan då det lättare spricker. Ska du skära till glas behöver glasytan alltså vara helt ren. Här sprack rutan när jag skulle dra ut kopparstiftet och inte använde en spackelspade och böjde upp den först utan belastade glaset med tången. Jag har också spräckt rutor när jag försökt ta bort kittet och skrapat med en skrapa.
- Så här ser det ut om man spräcker glaset genom att rikta värmen fel från en speedheater. Den ska ställas snett så att värmen riktas rakt mot kittet och inte går ut på glaset. Här ställde jag den fel och glaset sprack från stift till stift i vackra värmevågor.
Här är några av våra skrapor…och den varma speedheatern.
- Skrapa fönstret med en färgskrapa, om det endast är målat med linoljefärg kan den färg som sitter kvar lämnas.
Är det målat med akrylat eller plastfärg bör man ta bort allt. Har fönstret många fina vinklar kan det vara bra att köpa eller göra skrapor som passar dessa.
Ta bort beslag som behöver ses över. Brunsåpa kan användas till att rengöra t.ex. beslag. De ligger då i 1-2 dagar och såpan går sedan att använda igen. När man ska sätta tillbaka dessa beslag kan det vara bra att trycka i en träplugg så att skruv/spik har något att fästa i. Ibland behöver de tas bort ibland kan de skrapas på plats och sedan målas med järnmönja som är en linoljerostskyddsfärg.
Efter att du skrapat och tagit bort det kitt som satt löst är det dags att grunda med olja. I vårt fall på torpet är allt kitt täckt av plastfärg och antingen behöver vi värma och skrapa bort färgen om kittet fortfarande är bra eller så tar vi bort allt.
- Det här gör vi inte numera men det lärde jag mig på kursen och det står i flera böcker, nu gör vi endast de målningar som står nedan. Är bågarna oerhört torra kanske det är en bra ide för att fägen inte ska åka av när oljan sugs in i träet. Du blandar isf 50% balsamterpentin och 50% kokt linolja och stryker på. På ställen där oljan sjunker in snabbt och träet suger åt sig oljan kan man behöva stryka flera gånger. Där oljan däremot inte sjunkit in inom 15 min kan man istället behöva torka bort eftersom linolja inte torkar om det är tjocka lager, det blir lätt rynkigt under färgen. Låt torka en dag.
Efter att bågen grundats ska en ytterbåge målas med tre strykningar. Det viktigaste när man målar med linoljefärg är att man ska måla mycket tunt eftersom att färgen inte torkar annars. Det är även det som gör att linoljefärg trots det lite högre literpriset blir väldigt billigt per målad yta jämfört med handelns färg, trots deras låga literpris.
- Måla först en strykning med 50% balsamterpentin och 50% av din linoljefärg alternativt 50 % linolja 15% balsamterpentin och 35 % färg. Låt torka en dag eller tills den är helt torr. Denna strykning målas över hela bågen innan fönstret är kittat.
Nu ska fönsterrutan stiftas och bågen ska kittas. När du ska hamra in kopparstiften är det viktigt att inte hamra in dem snet nedåt eftersom du då skapar spänning mot glaset som lätt spricker eller flisar sig. Använd därför en hammare med flack sida och tejpade sidor (för att inte repa fönstret) så att den kan vila mot rutan. Vi har köpt en stifthammare på Nääs byggnadsvård och den var verkligen värd pengarna.
- Nu ska fönstret kittas. Ta en stor klump linoljekitt och knåda i handen tills den får lagom konsistens. Blanda i lite krita om den är för lös. Sprid ut längs bågen och använd en kittskrapa för att forma till kittet. Lämna några millimeter till bågen tar slut eftersom du ska kunna måla utan att färgen syns på andra sidan.
- Böj den sista biten av stiftbiten lite mer än 90grader och slå in stiften med ungefär det avstånd som användes vi förra stiftningen.[INFOGA BILD] fixa till kittet som blivit lite skadat.
När du arbetar med linoljekittet kommer det att hamna fettfläckar på rutan, ta då lite krita (pulver) och strö over, gnugga och fettfläcken är borta.
Du kan också pensla på lite löst pigment på det nylagda kittet för att få färgen att sitta bättre när du väl målar. Låt torka en dag. Blir det kitt kvar i burken som ska sparas kan det var bra att hälla på rå linolja så torkar den inte ut.
- Måla sedan en strykning med 20% balsamterpentin och 80% av din linoljefärg när du kittat bågen (som också den ska torka en dag). Låt andra strykningen torka en dag. Färgen ska gå lite utanför kitten och sluta tätt mot rutan. Det är därför olämpligt och onödigt tidskrävande att använda tejp.
- Ytterbågar ska nu strykas med 100% linoljefärg. Målar du innerbågen behövs inte tre strykningar, det räcker med att du målar grundstrykningen och den sista med 100% linoljefärg. Låt torka en dag.
Innerbågar målas helt i innerkulören, utterbågar är en blandning av de två kulörerna. Utsidan, över- undersidan och sidan som är motsatt fästena målas i ytterkulörerna. Sidan som har gångjärnsfästen målas i innerkulören. Detta gör att när fönstret är öppet syns rätt färger från ut och insidan.
Trälagningar är en fördjupning i fänsterrenovering men vi har lärt oss att lita på vår egen förmåga och inte lyssna blint på ”experter”. Vi tog ett gammalt originalfönster från bryggstugan där en av delarna helt hade ruttnat till en fönstersnickare som sade att det bara var att slänga…
Vi bad då att själv få prova med en bit av hans trälister, sagt och gjort, efter ett otroligt arbete med att få ut alla gamla ekplugga och anpassa nya trädelen var fönstret lagat! Om inte för att det blir billigare så är det värt att göra ett försök för att det känns så bra att ha lyckats laga sitt gamla fönster själv.
En fin såg, t.ex.en japansåg, ett stämjärn och en hammare eller träklubba. Beroende på var du behöver ersätta träet gör du olika lagningar. Det vanligaste är att du behöver byta en del av långsidans nedre del, den som är uppdelad i två smalare delar och som fogar med undersidan. Dessa två skadas lät toch då håller inte fönstert ihop längre. Här räcker det med att göra en s.k. halvsulning där du byter ut den skadade delen så att bågen fortfarande kan hålla kvar understycket.
Behöver du byta en större bit av fönstret är det bättre att ersätta hela den ruttna biten och foga även här med vattenfast lim (t.ex. båtlim). Har du kvar pluggarna skadar det ju inte att återanvända dem på de platser de suttit.
Här syns att en större del av fönstret är bytt och för att få stabilitet har bågen ”halvsulats” en del av sträckan.
[INFOGA BILD]
Behöver du skära till fönster själv behöver du en bra glasskärare och ett mjukt underlag t.e.x en tretexskiva.
[INFOGA BILD]
Glöm inte heller att när du mäter hur stort fönstret ska vara behöver du lämna en rörelsemån på 1-2 millimeter i ramen. Gör alltså glasskivan några millimeter för kort på varje sida så att det inte spricker när träet sväller och krymper.
Här är en sunkig bild som ändå visar vad vi har att göra i bruksvillan, spruckna fönster och söndersågade bågar…
Kurser i fönsterrenovering och fönsterlagning finns på flera orter i Sverige:
Byggnadsvårdsföreningen i Sverige håller även kurser och sommarläger i byggnadsvård.
Fint!
Undrar bara över vad för målartvätt ni skrev om längre upp att ni använde? Bilden intill var miljövänlig fönster- och glasputs..förstår inte riktigt, använde ni det som målartvätt?