På två ställen i villan, på köksgolvet och i servicegången fanns ett ovanligt golv, nämligen masonitgolv som sågats i rutor på omkring 29 centimeter. Golvet har en fris och frisen följer de möbler som fanns i rummet när golvet lades, antagligen på 1930-talet då masonit skapades först då. Jag vet att även byggfabriken arbetat med masonitgolv, men att de limmade golvet mot brädorna under. Jag vet inte om de gjorde så för att de hittat golv som var lagt så eller för att de inte hade något att gå på och testade, jag vet att det blev problem med limmet i skarvarna. Våra var lagda på lumppapp och spikade med små spik, 8 i varje platta, en i varje hörn och en längs kanten på mitten av varje ruta. Fler inlägg kring målning av golvet och hur vi lagade hålet vid murstocken kommer senare. De var skadat på vissa ställen och med en del av golvet från servicegången där vi sedan ska byta golv kunde vi fylla i alla skadade bitar. Här ovan syns när vi pusslar med golvet i servicegången.
Så här fin färg hade de innan vi målade om, som tur är blev det nästan på pricken samma färg efter vår målning med fernissa blandat med runt 7% järnoxidbrunt. Delarna som blev över här flyttades till köket
När vi skulle lägga sten i hela rutan framför spisen hittade vi ett hål som gjorde att vi ändrade oss och lade masonitgolv över nästan hela ytan, utom just framför murstocken.
Här börjar vi fylla testa olika sätta att fylla i hålet framför murstocken.
Först pusslade vi och lade ut bitarna. En del sågade vi till för kanterna. Här ser man stenen som är lagd framför murstocken. Sedan lade vi ut lumppapp och spikade fast masonitgolvet med 8 spik i kanterna. En i varje hörn och en i varje mitt längs kanten. Precis som de tidigare varit spikade på lumppapp.
Efter det var det dags att skrapa bort alla färgrester och ojämnt slitna fernissan. Det syns här ovan hur sliten fernissan var på vissa bitar.
Den del som är markerad med II här, är delen där det tidigare stod en stor spis och vi fick fylla i luckan med sparad masonit från rummet utanför. När vi lagade i hålet från spisen (vi har dock aldrig sett spisen utan bara gissar att ytan framför murstocken hade en spis) hittade vi dessutom en rötskada så vi kunde inte lägga klinker på hela ytan som vi först tänkt utan fick snabbt tänka om. Öländsk röd sten ligger nu närmast murstocken, och den är i nästan exakt samma färg som masonitgolvet efter att det är fernissat med runt 7% järnoxidbrunt.
Först penslade vi på den här stinkande såpan. Det kladdiga äckliga i hinken där till vänster är fernissan som vi sedan skrapade upp.
Vi delade upp golvet i sektioner. Vi smetade på tjock lösande såpa, skrapade med en spackelspade och slängde hinkvis med gammal äcklig klibbig fernissa. Det luktade äckligt dessutom. Hua.
Så här såg det ut.
Här är nästan hela golvet klart!
Spännande när första lagret fernissa åkte på!
Tror vi målade 7 lager med en dag emellan varje strykning. I efterhand tycker vi nog båda att vi lagt ner lite för mycket tid på golvet som först lapades och lagades och sedan skrapades helt ren på fernissa (vilket både var otroligt jobbigt och tidskrävande). Denna typ av golv hålelr heller inte för så mycket slitage så det måste fernissas om ofta. På 1,5 år har vi slitit bort de sju lager fernissa som målades och den behöver fernissas igen. I servicegången där slitaget inte är hårt och vi inte skrapat och lagt ny fernissa ser den fortfarande ut att vara i mycket gott skick.
Kul med masonit, jag har inte sett det förr eller senare, men vi hade ett exakt likadant golv! vårt var under ett klickgolv och inte lika mycket fernissat.
http://jugendhuset.blogspot.se/2013/03/fardigt-for-pask.html
http://jugendhuset.blogspot.se/2013/03/det-fernissar-mot-pask.html
vi hade också järnoxidbrunt =)
Åh vad kul att du skrev här! Jag läste dina inlägg när vi försökte klura ut vad vi hade för golv! Vi hade väldigt slitet golv och massor av färg så vi valde ju att skrapa bort allt vilket vi som sagt ångrade en del. Det var galet jobbigt och nu är det nedslitet igen… Får kanske bli något starkare ytskikt sen! I vilket fall är våra två golv de enda jag har kunnat hitta, plus en bild som någon lagt upp med ett masonitgolv i rutor (som jag inte minns var jag hittade), Byggfabriken har ju försökt att återskapa det i två olika nyanser, de limmade masoniten på golvet och det blev inte så lyckat, vårat var dock spikat så jag tror att det är ett bättre sätt att få fast dem. Var ert limmat eller spikat?